Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skutečná svoboda

 

Lidé si často myslí, že svobodný člověk je ten, který si dělá, co chce – tím však naráží na plno úskalí. Pokud člověk zná veškeré přírodní zákonitosti, principy, tak je nemožné, aby někdy v životě narazil. I tak mu mohou vzniknout v životě problémy, ale ty si sám vůbec nemusí způsobit. Lidé jsou totiž na sobě navzájem závislí, proto i takto znalému člověku jiní lidé mohou způsobit v životě problémy – často je ani nemusí nikdy osobně poznat. Člověk znalý veškerých přírodních zákonitostí, tedy ten, kdo má konečný stupeň poznání, je skutečně svobodný. On ví, jakou cestou se v životě dát, co bude nejefektivnější, a může si dopředu vypočítat následky, důsledky a výhody zvoleného směru. Člověk s vysokým stupněm poznání je schopen vykonávat perfektně jakoukoliv činnost, a to díky jeho znalosti a moudrosti – on se však nebude věnovat všemu do roztrhání těla. Vybere si pro něj tu nejefektivnější práci a té se bude plně věnovat.
Největším nepřítelem člověka, je neznalost. Neznalý člověk chodí po světě jako slepec, který skoro neustále naráží. Člověk si v takovém případě často myslí, že může dělat cokoliv a je zcela svobodný při volbě své životní cesty. To je však omyl. Pouze člověk
znalý, moudrý a rozumný si dokáže vybrat tu nejsprávnější cestu. Takový člověk se ani nezamýšlí nad tím, zda je šťastný. Je to jeho přirozená součást povahy a psychického stavu. Proto nemusí k tomu hledat vysvětlení. Neboť když se někdo zamýšlí, zda je opravdu šťastný, tak v tom případě šťastný není. Člověk s absolutním stupněm poznání zná řešení každé situace – nemusí se vracet a vzpomínat, co kdy zažil a jak to má řešit. On žije v jiné dimenzi a pracuje na tom, aby i ostatní lidé byli na takovém stupni, jako je on.
Když člověk na něčem pracuje, tak se těší, až se dostane na úroveň, kdy už na věci nebude muset pracovat a půjde to samo. Často si také myslí, že potom už bude šťastný a nebude se trápit. Jakmile ale dosáhne ten stav, tak mu to přijde tak přirozené, že nevidí důvod z toho skákat 3m do stropu – tak to má být a tak to je správné. A pracuje zase na jiné oblasti svého poznání a vylepšení se. Věci, které upravil, ho jakoby už nezajímají – netrápí se nimi, ale ani není z toho nějak výjimečně natěšený.

Napsáno: 14.12.2011