Jdi na obsah Jdi na menu
 


Laskavost

Většina lidí si myslí, že jedině ostrostí a agresivitou se člověk v naší společnosti prosadí. Ale to není pravda. Zkuste si představit, kdyby se tak skutečně choval každý?! S dobrým úmyslem si přijdete do obchodu koupit boty, chcete radu od paní prodavačky a ona na vás hned vychrlí negativním tónem s podtitulem co mě otravujete. To by to vypadalo. Bohužel to tak ale někteří jedinci dělají. Neuvědomují si, že tím nic nezískají a už vůbec se tím neochrání. Často se cítíme dotknutí nějakým výrokem od druhého a to nás dostává jen buď do lítostivosti, neklidu anebo až do nahněvanosti. A to nikam nevede – v tu chvíli nám vypne rozum svoji funkci a my jednáme už jen jak se to citům a pudům zlíbí. A přitom to je tak zbytečné. Málokdo chce skutečně cíleně někomu ublížit. Většinou to jsou jen velmi nesprávně volená slova, která pramení z nespokojenosti toho dotyčného. Brát si ta slova osobně a cítit se kvůli nim špatně vůbec nic neřeší. Samozřejmě, že by ten člověk tak neměl hovořit a měl by, co jak je nešťastný, brát ohled na druhé a být k nim laskavý a dobrosrdečný. Jenomže jsou chvíle, kdy to není tak lehké.

Jak postupovat:

1.     Nevztáhnout si to na svoji osobu.

2.     Objektivně se zamyslet, zda je něco pravdy na tom, co ten druhý říká.

3.     Pokud tomu tak není, tak buď slušně říct: „Ne to tak není. Já takový nejsem, je to takto a takto.“ Vysvětlit to.

4.     Pokud tomu tak je, tak i tak se necítit špatně, ale snažit se to napravit. Kdyby na nás za to někdo přímo křičel a nadával nám, tak TAKTO SE MAJÍ ŘEŠIT PROBLÉMY MEZI LIDMI? Když si ta druhá osoba myslí, že to umí lépe než já, tak ať mi s tím pomůže, abych se v tom zlepšil a ne aby na mne takto řval – NO KDE TO JSME!

Nejtěžší je nacvičit si bod č.1. Jakmile vám to půjde, tak ty zbylé už jdou podstatně snáz. Netrapte se tím, že ze začátku nebudete mít žádné výsledky a stále se budete cítit nepříjemně a budete si to na sebe vztahovat. Upravit něco ve své povaze je opravdu složité a trvá to velmi dlouho. I při procesu úpravy se vám ta negativa budou vracet, ale interval mezi nimi se bude podstatně prodlužovat. Držím pěsti!

 

Napsáno: 22.7.2011